Veganska lussebullar
14.12.2017
Veganska lussebullar är enkelt att göra själv. Byt ut mjölk och smör mot veganska alternativ - soja-/havredryck och mjölkfritt smör/margarin. Passar veganer och mjölkallergier. Lika goda och snällare mot miljön och djuren!
Ingredienser till 25 stora/30 små lussebullar:
1 påse torrjäst
175g mjölkfritt smör/margarin
2 påsar saffran
2dl strösocker
5dl sojadryck
1 nypa salt
15dl/900g vetemjöl
Russin till garnering
Smält mjölkfritt smör/margarin till garnering
Smält matfett. Stöt saffranet med socker. Blanda ner saffran tillsammans med mattfettet. Tillsätt sojadrycken och salt. Rör om och sedan resten utav sockret och salt. Arbeta i vetemjöl under omrörning/knådning i 10 min av degen. Alternativt använd en bakmaskin i 5 min. Låt jäsa under duk i 30-45 min. Kåda sedan degen på mjölad yta. Forma till bullar och lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna i ca 30 min till. Sätt på ugnen på 225 grader. Garnera sedan bullarna med russin och smält matfett. Sojadryck går också att använda till garnering istället för matfett, får då lite krispig yta. Grädda i ugn i 8-10 min. Klart!
Kostnad: 65kr