Havregrynsgröt - 3 olika sätt
21.12.2017
Att havregrynsgröt är en fiberrik och stadig frukost är ingen nyhet. Men hur kan man variera utan att det blir tråkigt? Här nedan visar jag tre supergoda varianter ni inte får missa.
1
3
2
2
Ingredienser för 1 portion:
1-2 dl havregryn, gärna fiber/fullkorn
Dubbelt så mycket vätska att koka i
Knep för att inte gröten ska bli tråkig är att variera vad man kokar havregrynen i, hur man äter den och vad det är för tillbehör. Tillbehör kan vara exempelvis sötad växtdryck, sylt, marmelad, bär, äpple, banan, granola/müsli, kanel/kardemumma/saffran, russin, dadlar, torkad frukt.
Bild 1 - Chokladgröt: Istället för att koka på vatten så kokar man med havredryck med smak av choklad. Som topping passar bland annat banan och kokos. God att äta både varm och kall.
Bild 2 - Havregrynsgröt med lin-och chiafrön: För att få ännu mer fiberrik och mättande gröt går det alldeles utmärkt att röra ner hela linfrön och chiafrön. Detta gör att gröten sväller ännu mer. Alla typer av bär eller sylt är gott till. Passar bäst att ätas varm.
Bild 3 - Overnight oats: En gröt du kan förbereda och göra iordning i förväg, vilket gör det till en perfekt frukost/mellanmål att ta med. Blanda 1-2 dl havregryn med lika mycket vätska. Havre-/soja-/mandel-/kokosmjölk fungerar fint. Extra gott blir det med sötad växtdryck. Blanda gryn och vätska och krydda gärna med kardemumma och kanel.
Alla ovanstående grötar är gjorda på 1,5 dl havregryn. Som ni ser är de olika mycket mängd i skålarna. Minst gröt ät det i overnight oats och mest i gröten med chiafrön. Har ni t.ex. svårt att få i er mycket gröt till frukost är overnight oats att föreslå då man får i sig mer på mindre mängd. Är det omvänt - att ni vill bli mer mätta så det att föredra att koka gröten med chiafrön så att gröten sväller.
Kostnad: 3-4kr (havregryn + växtdryck)